Advies over RAID - Coolblue (2024)

Advies over RAID - Coolblue (1)

Geschreven door Giorgos

Je hebt het vast wel een keer gezien, een RAID opstelling voor je NAS. RAID is een afkorting van Redundant Array of Independent Disks. Er zijn verschillende soorten RAID opstellingen, bijvoorbeeld RAID-1 waarmee je back-ups maakt. Wat RAID precies is, hoe het werkt en welke varianten er zijn, lees je in dit adviesartikel.

  1. Wat is RAID?
  2. De voordelen
  3. RAID opties
  4. JBOD
  5. RAID-0
  6. RAID-1
  7. RAID-5
  8. RAID-6
  9. RAID-10
  10. Merk RAID
  11. Harde schijven

Wat is RAID?

Advies over RAID - Coolblue (2)

RAID is een afkorting voor Redundant Array of Independent Disks en is een technologie waarmee je harde schijven een bepaalde functie toewijst. Met RAID zorg je voor opslag op verschillende harde schijven. In totaal zijn er 7 soorten RAID opstellingen, die ieder eigen voordelen, toepassingen en vereisten hebben. Zo is RAID-0 een opstelling waarin je beide harde schijven gebruikt voor het opslaan van bestanden. Met RAID-1 gebruik je één van de schijven juist voor het maken van back-ups. Zo is er voor iedere gebruiker een geschikte RAID-opstelling.

Een of meerdere schijven

Advies over RAID - Coolblue (3)

NAS met één interne harde schijf

Een NAS met één harde schijf heeft eigenlijk geen reden voor een RAID-opstelling. Het voordeel is dat je maar één schijf hebt, waardoor de kosten wat lager uitvallen. Daarnaast zijn je bestanden makkelijker terug te vinden, omdat je niet tussen schijven hoeft te bladeren. Het nadeel is dat je bestanden meer risico lopen. Bijvoorbeeld wanneer je schijf kapot gaat en je geen automatische back-ups maakt. In dit geval ben je vaak al je bestanden kwijt. Deze soorten NAS zijn al vaak gebruiksklaar met een ingebouwde harde schijf.

Bekijk alle gebruiksklare NAS

Advies over RAID - Coolblue (4)

NAS met meerdere interne harde schijven

Wanneer je NAS ruimte heeft voor meer dan één harde schijf, ga je aan de slag met het instellen van RAID-opstellingen. Gebruik bijvoorbeeld één schijf voor de originele bestanden en maak automatisch back-ups aan op de andere schijf. Het nadeel is dat je meer geld uit moet geven voor het kopen van meer harde schijven. Zo heb je altijd een extra opslagplaats hebt voor al je bestanden, bijvoorbeeld als één van deze kapot gaat.

Bekijk alle uitbreidbare NAS

Welke RAID opties zijn er?

Voor je de juiste RAID-opstelling kiest, is het belangrijk om de 3 RAID opties uit te lichten. De 3 verschillende opties zijn:

  • Striping: de data verdelen over schijven
  • Mirroring: de data spiegelen/backuppen
  • Parity: een combinatie van beide om fouten te voorkomen

Bekijk alle NAS geschikt voor RAID

Advies over RAID - Coolblue (5)

Striping

Met striping verdeel je de data over meerdere harde schijven. De NAS verspreidt de stukken data over de beschikbare harde schijven, waardoor je als het ware één grote schijf hebt. Omdat je NAS de data in stukken op deelt, zet en open je deze ook stukken sneller. Het nadeel is dat je alle data kwijt bent, wanneer de schijf kapot gaat. Houd hier dus rekening mee.

Advies over RAID - Coolblue (6)

Mirroring

Het tegenovergestelde van striping, is mirroring. Met mirroring spiegel je de data door hier een kopie van te maken. Deze kopie bewaart de NAS op een andere harde schijf. Zo heb je altijd een backup van je bestanden, en raak je deze niet kwijt wanneer één van de 2 schijven kapot gaat. De nadelen zijn dat het wat meer kost, omdat je een extra schijf nodig hebt en je slechts de helft van de totale opslagcapaciteit gebruikt.

Advies over RAID - Coolblue (7)

Parity

Ben je meer op zoek naar een middenweg? Kies dan voor parity. Deze optie gaat over foutcorrectie en werkt altijd samen met striping. Het systeem maakt een error correctiecode (ECC) voor de opgeslagen stukjes data en bewaart deze op één of meer schijven. Zo ben je de bestanden slechts tijdelijk kwijt wanneer een schijf kapot gaat. Plaats een nieuwe schijf en de NAS herstelt je bestanden aan de hand van de eerder gemaakte ECC.

Welke RAID-opstellingen zijn er?

Naast de 3 opties, heb je in totaal 7 verschillende RAID opstellingen voor je NAS. Zo gebruik je misschien alleen striping, of wil je striping combineren met mirroring. RAID-opstellingen benoemen we met een nummer en hebben allemaal een ander effect op het opslaan en verdelen van data. Even op een rijtje:

  • JBOD: opslaan, zonder striping, mirroring of parity
  • RAID-0: striping, NAS verdeelt data over de schijven
  • RAID-1: mirroring, NAS bewaart kopie van de data
  • RAID-5: striping en parity; NAS verdeelt data over de schijven met een ECC
  • RAID-6: striping & parity; hetzelfde als RAID-5, ECC op alle aangesloten schijven
  • RAID-10: striping en mirroring; combinatie van snelheid en betrouwbaarheidMerkspecifieke RAID opstellingen

JBOD: opslaan, zonder striping, mirroring of parity

Advies over RAID - Coolblue (8)

JBOD is een afkorting van Just A Bunch Of Disks en de meeste NAS modellen ondersteunen dit. Met JBOD gebruik je de volledige opslagruimte van de harde schijven, zonder de toegevoegde snelheid van RAID-0. JBOD is in principe geen RAID-opstelling, maar is wel één van de meest voorkomende gebruikssituaties voor een NAS. Als een harde schijf kapot gaat, gaan alle gegevens op die schijf verloren. Die op de andere schijf blijven bruikbaar.

  • RAID optie: -
  • Geen extra veilige dataopslag
  • Data blijft deels bewaard bij wegvallen schijven
  • Data op defecte schijf is volledig verloren

RAID-0: striping, data verdelen over schijven

Advies over RAID - Coolblue (9)

Met RAID-0 verdeelt de NAS je data over de beschikbare schijven, door deze in stukken te hakken. Hierdoor gaat het overschrijven sneller dan bij JBOD. Omdat de schijven tegelijkertijd gegevens ophalen of wegschrijven, bereik je theoretisch gezien een verdubbeling in leessnelheid. Het nadeel van RAID-0 is groter dan dat van JBOD. Wanneer een schijf in RAID-0 kapot gaat, gaan alle gegevens op alle harde schijven in de NAS verloren. Onthoud dit dus wanneer je met RAID-0 aan de slag gaat.

  • RAID optie: striping
  • Verdubbeling in leessnelheid t.o.v. JBOD
  • Alle data verloren bij wegvallen 1 schijf
  • Minimaal 2 schijven nodig

RAID-1: mirroring, NAS bewaart kopie van de data

Advies over RAID - Coolblue (10)

Voor een extra veilige opslag kies je RAID-1. Deze opstelling maakt automatisch een kopie van je bestand(en) en bewaart deze op één van de andere schijven in de NAS. Zo heb je altijd een back-up van je documenten, in het geval een schijf kapot gaat. Met RAID-1 kopieert de NAS automatisch je gegevens naar een nieuwe schijf, wanneer je deze erin plaatst. Onthoud wel dat je slechts de helft van je totale opslagcapaciteit hebt.

  • RAID optie: mirroring
  • Maakt een kopie/back-up van je data op een andere schijf
  • Geen dataverlies bij wegvallen één schijf
  • Minimaal 2 schijven nodig

RAID-5: striping en parity; dataverdeling en ECC

Advies over RAID - Coolblue (11)

RAID-5 is een goed voorbeeld van de parity-optie. In deze opstelling verdeelt de NAS de data evenredig over de schijven, in combinatie met een error correctiecode (ECC). Deze code voorkomt dat je alle data kwijt bent bij het wegvallen van een schijf. Hier heb je wel minimaal 3 schijven voor nodig. Zoals gezegd zorgt parity ervoor dat alle verloren bestanden hersteld worden, aan de hand van deze ECC bij het plaatsen van een nieuwe schijf. Zo verlies je nooit meer alle data.

  • RAID optie: striping & parity
  • De pariteit wordt per stukje 'stripe' berekend
  • Alle data bewaard bij wegvallen van één schijf
  • Minimaal 3 schijven nodig

RAID-6: striping en parity; ECC's op alle schijven

Advies over RAID - Coolblue (12)

Met RAID-6 heb je een uitgebreidere vorm van RAID-5. Waar RAID-5 één pariteitsblok/ECC aanmaakt, maakt RAID-6 2 pariteitsblokken/ECC's aan. Deze bewaart de NAS op alle harde schijven binnen de RAID-opstelling, waardoor je data bewaard blijft bij het wegvallen van 2 schijven. Het herstellen van data gebeurt op dezelfde manier als bij RAID-5. Bij het plaatsen van nieuwe schijven, halen de opgeslagen ECC's de verloren data op.

  • RAID optie: striping & parity
  • De NAS maakt 2 pariteitsblokken/ECC's aan
  • Alle data bewaard bij wegvallen van één schijf
  • Minimaal 4 schijven nodig
  • Je data blijft bewaard, ook wanneer 2 schijven kapot gaan

RAID-10: striping en mirroring; snelheid en betrouwbaarheid

Advies over RAID - Coolblue (13)

RAID-opstellingen komen ook in combinaties voor en de meest voorkomende combinatie is RAID-10. Omdat RAID-10 een combinatie is van RAID-0 en RAID-1, heb je ook minimaal 4 schijven nodig. Van deze schijven gebruik je 2 voor striping en 2 voor mirroring. Zo combineer je de snelheid van RAID-0 met de betrouwbaarheid van RAID-1.

  • RAID optie: striping & mirroring
  • Combinatie van RAID-0 en RAID-1
  • Dataveiligheid en snelheidswinst
  • Minimaal 4 schijven nodig

Merkspecifieke RAID-opstellingen

Advies over RAID - Coolblue (14)

Naast de vaste RAID-opstellingen, ontwikkelen NAS fabrikanten ook eigen RAID-opstellingen. Zo heeft Synology de eigen Synology Hybrid RAID (SHR), waarin het RAID-1 en RAID-5 combineert. Zo wisselt het van RAID-1 naar RAID-5 wanneer je van 2 naar 3 schijven gaat. Deze RAID-opstelling is vooral geschikt wanneer je niet weet hoeveel data je nodig hebt, maar toch een veilig plan achter de hand wilt hebben.

Welke harde schijven zijn geschikt voor RAID?

De eerste stap is het kopen van meerdere interne harde schijven. RAID-opstellingen werken pas wanneer je 2 harde schijven in je NAS hebt. Verder raden wij je aan op de volgende punten te letten:

  • Hetzelfde merk en hetzelfde type schijf.
  • Houd rekening met de capaciteit van de gekozen schijven, vooral bij mirroring.
  • Controleer of de fabrikant de schijf aanraadt voor RAID-opstellingen. Dit is niet altijd het geval.
  • Gebruik geen SSD voor RAID-opstellingen, deze zijn nog niet bewezen.

Bekijk harde schijven voor NAS

Heeft deze pagina je geholpen?

Heb je nog feedback voor ons over deze pagina?

Optioneel

We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.

Bedankt voor je feedback

Advies over RAID - Coolblue (15)

Artikel van:

Giorgos NAS specialist.

Advies over NAS

Wat kan je met een NAS voor thuis?

Hoe kies je een NAS?

Advies over RAID - Coolblue (2024)

References

Top Articles
StarCraft II Beta Early Impressions - IGN
Normally distributed random numbers - MATLAB randn - MathWorks Deutschland
No Hard Feelings (2023) Tickets & Showtimes
Chatiw.ib
DEA closing 2 offices in China even as the agency struggles to stem flow of fentanyl chemicals
oklahoma city for sale "new tulsa" - craigslist
Jennette Mccurdy And Joe Tmz Photos
Songkick Detroit
Kris Carolla Obituary
Kentucky Downs Entries Today
What Was D-Day Weegy
Degreeworks Sbu
2016 Hyundai Sonata Price, Value, Depreciation & Reviews | Kelley Blue Book
RBT Exam: What to Expect
finaint.com
Check From Po Box 1111 Charlotte Nc 28201
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
Fdny Business
Schedule 360 Albertsons
PowerXL Smokeless Grill- Elektrische Grill - Rookloos & geurloos grillplezier - met... | bol
Dallas Craigslist Org Dallas
Dover Nh Power Outage
Hdmovie 2
Aps Day Spa Evesham
Craigslist Clinton Ar
Bella Bodhi [Model] - Bio, Height, Body Stats, Family, Career and Net Worth 
Xfinity Outage Map Fredericksburg Va
Rust Belt Revival Auctions
Kirsten Hatfield Crime Junkie
Sofia the baddie dog
Stockton (California) – Travel guide at Wikivoyage
Tracking every 2024 Trade Deadline deal
Worthington Industries Red Jacket
Nurofen 400mg Tabletten (24 stuks) | De Online Drogist
Craigslist Scottsdale Arizona Cars
O'reilly's Wrens Georgia
Log in or sign up to view
Leatherwall Ll Classifieds
ATM Near Me | Find The Nearest ATM Location | ATM Locator NL
Craigslist Ludington Michigan
2007 Peterbilt 387 Fuse Box Diagram
M Life Insider
Worcester County Circuit Court
Mudfin Village Wow
3367164101
Craigslist Marshfield Mo
Besoldungstabellen | Niedersächsisches Landesamt für Bezüge und Versorgung (NLBV)
David Turner Evangelist Net Worth
Vrca File Converter
What Responsibilities Are Listed In Duties 2 3 And 4
Salem witch trials - Hysteria, Accusations, Executions
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6130

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.